© Royal Haber

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!

Piyasaların kilitlendiği faiz kararı sonunda açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce beklenti anketine katılan ekonomistler de, Merkez'in politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyorlardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit tutmaya karar verdi.

Duyuruda, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yüksek gerçekleştiği ve diğer göstergelerin yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret ettiği belirtildi. Ayrıca, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki enflasyonist baskıların devam ettiği vurgulandı.

Mart ayındaki sıkılaştırma adımlarının finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştırdığına dikkat çekilen duyuruda, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin krediler ve iç talep üzerinde yakından izlendiği ifade edildi. Politika faizinin sabit tutulmasına karar verilirken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilendiği belirtildi.

Kurul, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar politika faizinin sabit tutulacağını ifade etti. Ancak, enflasyonda belirgin bir bozulma olması durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı vurgulandı.

Kurul, makroihtiyati politikaları ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini korumaya devam edeceğini, gerektiğinde likidite gelişmelerine müdahale edileceğini ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika kararlarını belirleyeceğini açıkladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarının sağlanması için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER