© Royal Haber

BM, İsrail ve İran'a İtidal Çağrısı: Misilleme Eylemleri Uluslararası Hukuka Göre Yasak

İsrail'in İran konsolosluğunu hedef almasının ardından İran'ın İsrail'e karşılık vermesiyle gerilim tırmandı. İsrail'in talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı. Toplantıda BM Genel Sekreteri Guterres, taraflara azami itidal çağrısında bulunarak, "Güç kullanımı içeren misilleme eylemleri uluslararası hukuka göre yasaktır" dedi.

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik hava saldırısının ardından İran'ın dün gece İsrail'e misilleme saldırısı gerçekleştirmesiyle tansiyon yükseldi. İsrail'in talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi acil toplandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK'daki konuşmasında Orta Doğu'da gerginliğin artmaması için İran ve İsrail'e azami itidal çağrısı yaptı. Guterres, "Güç kullanımı içeren misilleme eylemleri uluslararası hukuka göre yasaktır" dedi.

Guterres, "Şu anda itidal ve tansiyonu düşürme zamanı" ifadesini kullanarak, İran'ın bölgedeki tansiyonu artıran hava saldırılarını kınadı. Taraflara yaptığı itidal çağrısını hatırlatan Guterres, Orta Doğu'da askeri karşılaşmalara yol açabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Guterres, İsrail'in Şam'daki diplomatik misyonuna düzenlediği saldırıyı da kınadığını belirtti ve "Bölgede askeri çatışmalara neden olabilecek her türlü adımdan kaçınılmalıdır" dedi.

Gazze'de Acil Ateşkes Çağrısı

Guterres, Gazze'deki insani krizin arttığını ve bölgede acil bir ateşkesin gerekliliğini vurgulayarak, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması için herkesin sorumluluk taşıdığını dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Guterres, "Ne bölge ne de dünya yeni savaşları kaldırabilir" ifadesini kullanarak barışçıl çözümlerin önemini vurguladı.

Olayların Ardından

1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında 2'si general rütbesinde 7 İran Devrim Muhafızı mensubu ölmüştü.

İran, bu saldırının ülkesinin topraklarına yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek misilleme yapacaklarını duyurmuştu. İsrail ise misilleme yapacağını bildirmişti.

Dün İran, İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İsrail ise çoğu saldırının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER