© Royal Haber

Kredi kartındaki sıkılaşma risk oluşturuyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki ekonomi yönetiminin kredi kartı sektöründe uyguladığı sıkılaşmaya ilişkin bir analiz yayınladı. Analize göre, kredi koşullarının daha da sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması durumunda artan kredi kartı borçlanmasının Türk bankaları için risk oluşturabileceği belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, kredi kartlarındaki borçların faizlerdeki artış ve kredi koşullarındaki sıkılaşma durumlarında ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla bankalar için risk oluşturabileceğini belirtti. Fitch Ratings'ın yayınladığı raporda, hanehalklarının enflasyonun etkisi altında alımlarını öne çekmek ve taksitlerle alım maliyetlerini aylara yaymak amacıyla kredi kartı kullanımını önemli ölçüde artırdığı değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca, Mayıs 2023 yerel seçimleri sonrasında teminatsız bireysel borç vermenin hızla arttığına dikkat çekildi. Merkez Bankası'nın tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarını azaltmaya yönelik hedefli bankacılık düzenlemeleri ile finansal koşulların sıkılaştırılmasının devam edeceği belirtildi. 2023 yılında bireysel kredi kartı kredilerinin yüzde 162 oranında büyüyerek enflasyonun ve nominal kredi büyümesinin üzerinde gerçekleştiği vurgulandı.

Ayrıca, Goldman Sachs'ın sektör trendleri, döviz ve tahvil getirileri ile enflasyondaki son hareketler ışığında Türk bankaları için 12 aylık fiyat hedeflerini ortalama yüzde 43 oranında yükselttiği belirtildi. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mart ayındaki toplantısında gerçekleştirdiği sürpriz faiz artışının etkisinin yanı sıra bankacılık verileri ve ekonomistlerle yapılan toplantılardan elde edilen çıkarımları dikkate aldı. Bu çıkarımlar arasında Türkiye'nin küresel finans piyasalarına yeniden entegre edilmesinin amaçlandığı görüşü de yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER