© Royal Haber

Mabel Matiz kimdir?

Şarkıcı Mabel Matiz kimdir?

Mabel Matiz, gerçek adıyla Fatih Karaca, 31 Ağustos 1985 yılında Mersin'de doğdu. Babası tır şoförü ve Kıbrıs Gazisi, annesi ise ev hanımıdır. 
Edebiyata yönelmesinde ki en önemli etken, çocukken ileri düzeyde kekeme olan Mabel Matiz, kendisini ifade etmek için sürekli yazmış ve bu şekilde edebiyata ve söz yazarlığına yönelmiştir.  Lise ikinci sınıftayken (2001-2002) Yunus Emre'nin hayatını konu alan bir tiyatro oyununda başrol oynamış ve bu oyunun hazırlık çalışmaları sayesinde bir yıl boyunca kekemeliğini kontrol altına almayı öğrenmiştir.



Üniversite eğitimini ise 2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde almıştır.
İlk şarkılarını 2005 yılında yazan Matiz, 2007'de ilk albümünü çıkarmış, çıkış şarkısı ise 'Araf'tır. 2008-2010 yıllarında iki yıl boyunca profesyonel olarak diş hekimliği yaptı. 2010 yazında, hayatına yalnızca müzikle devam etmek istediğine emin olduğu bir gün mesleğini aniden bırakma kararı aldı. 2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Bölümünde yüksek lisansa başladı. 2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Bölümünde başladığı yüksek lisans eğitimini 2014'te yarıda bırakmıştır. Kıbrıs Barış Harekâtı gazisi olan babası Ali Karaca 22 Şubat 2019 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu Erdemli’de ölmüştür. Vefatı öncesi babasının anısına "Babamı Beklerken" şarkısını yazmış, bu şarkının yer aldığı albüm olan Maya ise Mabel Matiz'in annesinin adını taşımaktadır.
Mabel Matiz 2010’lu yıllarda Türk pop müziğinin dönüşümünde en önemli rollerden birini üstlenerek arayışının simgesi hâline getirdiği müziği ve multidisipliner duruşuyla piyasa kurallarının yeniden yazılmasına büyük katkıda bulundu. Müziğinin birleştiriciliği ve ana akım müzikte açtığı yeni kulvar onu kısa sürede toplumun bütün kesimleri tarafından dinlenen ve sevilen klasik bir sanatçı hâline getirdi. Besteleri Teoman, Göksel, Sıla, Hande Yener, Ayşe Hatun Önal, Ayşegül Aldinç, Ceylan Ertem gibi önemli yorumcular tarafından seslendirilen sanatçı, Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Nükhet Duru gibi duayen sanatçılarla düet çalışmalarına imza attı. Ayrıca Âşık Mahzuni Şerif, Yıldız Tilbe, Mirkelam gibi önemli müzisyenlerin adına hazırlanan anı albümlerinde yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER