© Royal Haber

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor: Son gün 1 Nisan

Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon mükellef, kira geliri elde ediyor. 2023 yılına ait yıllık gelir vergisinin beyanı ve ilk taksit ödemeleri için son tarih 1 Nisan olarak belirlendi. Mesken kira geliri elde edenlerin, 2023 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 21 bin TL'yi aşması durumunda gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor. Bu beyanname ve ödeme işlemlerinin belirlenen tarihe kadar tamamlanması gerekiyor.

Türkiye'de, 2023 yılına ait gelir vergisi beyannamelerinin son tarihi olan 1 Nisan'a yaklaşılırken, kiracılara ve mülk sahiplerine önemli bir hatırlatma yapıldı. Konut ya da iş yerini kiralayanların elde ettikleri gelirleri beyan etme süresi 1 Nisan Pazartesi gününe kadar uzatıldı.

Mülk sahipleri için, konut kira gelirleri için 21 bin liralık istisna tutarını aşanlar, iş yeri kira geliri elde edenler için ise 150 bin lirayı aşan gelirlerini 1 Nisan'a kadar beyan etmeliler. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, beyan edilmeyen gelirler vergi incelemesine tabi tutulabilir.

Başkanlık tarafından başlatılan "hazır beyanname sistemi" ile mülk sahiplerine kolaylık sağlanırken, kiracılar da "kira bildirim formu" ile beyan sürecine dahil edildi. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi üzerinden bu formu doldurarak beyanlarını yapabilecekler. Bu adım, mülk sahipleri ve kiracılar arasında beyanların karşılaştırılmasını mümkün kılıyor.

Gelir vergisi beyannamelerini doldurmak için elektronik ortamda sunulan Hazır Beyan Sistemi, mükelleflere büyük kolaylık sağlıyor. Mükellefler, "gib.gov.tr" adresi üzerinden ulaşabilecekleri bu sistemle, vergi dairesine gitmeden beyanlarını verebiliyorlar.

Ayrıca, yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödenmesi için mükelleflere iki eşit taksit imkanı sunuluyor. Tahakkuk eden gelir vergisi çeşitli ödeme yöntemleriyle ödenebilecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ödeme süreleri de 1 Nisan'da sona erecek. Mükellefler, bu tarihe kadar yapılandırılan borçlarını ödemek durumundalar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER