Semahat Dede kimdir? Neden öldü?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Halk Tiyatrosu oyuncusu Semahat Dede , mide kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Semahat Dede’nin kim olduğu, kaç yaşında olduğu, hastalığı ve ölümü hakkındaki detaylar varandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Semahat Dede kimdir? Kaç yaşında? Hastalığı neydi? Neden öldü?
Çorlu’da kurdukları Halk Tiyatrosu ile sanat severlerin takdirini toplayan ve kısa sürede oynadıkları oyunlarla büyük zevk kazanan grubun oyuncularından Semahat Dede, mide kanseri tedavisi gördüğü Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Dede’nin ölümü, ilçede sanat severler arasında üzüntü yarattı. Birçok hayranı, sosyal medya üzerinden Dede’nin rol aldığı oyunların resimlerini paylaştı. Dede’nin yazıp yönettiği çok sayıda oyun olduğu belirtildi.
TİYATRO
k tiyatronun nerede, nasıl ve ne vakit başladığı bilinmemektedir, Ancak ilkel insanların av dönüşü avladıkları avın çevresinde sevinç gösterileri yaparken çıkardıkları seslerle dans etmelerinden ortaya çıktığı sanılmaktaaır. Vakit geçtikçe toplu yaşamaya başlayan insanlar belirli zamanlarda toplanmaya başladılar, Bu toplantılarda içlerinden biri yüksek bir yere çıkarak taklitler yapar, şarkılar söyler veya halkı güldürecek öyküler anlatırdı, Bu tür oyunlar zamanla şenliklere, panayırlara dönüştü, Daha sonraları tiyatroda rol saha insan sayısı ikiye, üçe çıktı, Toplumun ilgisini çekecek, toplumu eğitecek konular bulundu ve oyunlar bir sanat özelliği kazandı. Böylece tiyatro bir iş hâline geldi.
Bizde tiyatro; çok eskilere dayanan orta oyunu ve onun gölge oyunu şekliyle başlamıştır. Gölge oyunu arkadan ışıklandırılan ak perde üzerine, belli tiplerdeki kuklaların devinim ettirilip konuşturulması ile yansıtılan Karagöz – Hacivat oyunlarıdır.
Köylerimizde hâlâ eski geleneklerimizden kalma alışkanlıklarla “oyun çıkartma” denilen ve tiyatroya eş eğlenceler düzenlenmektedir.
Tiyatro oyunculuğu yapmak için özel bir eğitim almak gerekir. Tiyatro öğretimi, konservatuvar denilen okullarda yapılır.
Tiyatro, insan yaşamını bütün özellikleriyle yansıtan bir gösteri sanatıdır. Tiyatro yaşamın aynasıdır. Seyirciler gösteriyi izlerken kendi yaşamlarından da kesitler izler ve bundan ders alırlar.
1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti. Her sene enstitüye üye ülkeler, 27 Mart gününü Tiyatro Günü olarak kutlarlar. 27 Mart günü, her ülkenin sanat ve tiyatro adamlarının hazırladığı bir bildiri sahnelerde okunur. O gün tiyatrolar halka bedava gösteriler düzenler. Halkın tiyatroyu sevmesi ve tiyatroya alaka duyması için çalışırlar.
.
— 21 Ekim 2020 Çarşamba 17:20
— 9 Ekim 2020 Cuma 0:10
— 26 Eylül 2020 Cumartesi 19:01
— 31 Ağustos 2020 Pazartesi 20:07
— 13 Ağustos 2020 Perşembe 17:27