© Royal Haber

Everest dağcılarına GPS zorunluluğu getirildi

Nepal yetkilileri, Everest Dağı'na tırmanan dağcıların güvenliğini artırmak amacıyla GPS izleme cihazı taşıma zorunluluğu getirdi.

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e tırmanan dağcıların, yollarını kaybetmeleri veya çığ düşmesi gibi tehlikelerle karşılaşmaları sonucu yaşanan ölümlerin ardından alınan bu karar, dağcıların güvenliğini sağlamak için atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Nepalli yetkililer, dağcıların montları içinde taşıyabilecekleri, küçük, pasif GPS takip cihazları taşıma kararı aldı. Bu cihazlar sayesinde karda 20 metreye kadar tespit yapılabilmesi hedefleniyor ve böylece can kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, dağcıların Everest'e tırmanırken geride bıraktıkları çöplerin de bir sorun olduğunu belirten yetkililer, dağcıları artık dışkılarını ve atıklarını dağda bırakmamaları konusunda uyarıyor. Dağcılara, dönüşlerinde yanlarında taşıyabilecekleri ve atıkları katılaştıran, kokusuz hale getiren kimyasallar içeren torbalar verilecek ve bu torbaların kullanımı kontrol edilecek.

Bu sezon Everest Dağı'na bin 200 kişinin çıkması bekleniyor ve Nepal Dağcılık Derneği, bu yeni uygulamanın dağcıların güvenliğini artıracağına inanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER